Haziran 19, 2025

Kırşehir’de Ortaokul Öğrencileri Turşu Yapmayı Öğreniyor

Kırşehir'deki TOKİ Turizm Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ortaokul öğrencileri, 'gastronomi serası'nda yetiştirilen eserlerle turşu kurmayı deneyimliyor. Ulusal Eğitim Bakanlığı'nın Maharet Geliştirme Programı kapsamında eğitilen öğrenciler, klâsik lezzetlerin üretimini öğreniyorlar.

Kırşehir’de ortaokul öğrencileri, “gastronomi serası”nda yetiştirilen eserlerle turşu kurmayı deneyimliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “Beceri Geliştirme Programı” kapsamında hayata geçirilen zanaat atölyeleri, TOKİ Turizm Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitimlerini sürdürüyor.

Okulun bahçesinde bulunan gastronomi serasında yetiştirilen eserleri kendileri toplayan öğrenciler, doğal eserlerle turşu kurmayı öğreniyor.

Öğrencilerin aldıkları eğitimlerle üretmeyi eğlenceli bir formda öğrendiklerini vurgulayan Şahin, “Geleneksel ve yöresel lezzetlerimizin üretiminin akabinde öğrencilerimiz bu sefer turşu kurmayı öğrendi. Bahçemizde yetiştireceğimiz ahududu ve böğürtlenlerimiz olgunlaştığı vakit da reçel imalini öğreteceğiz. Çocuklar hem klasik tatları hem de yöresel lezzetleri ailelerine taşımayı, hazırlamayı ve kullanmayı öğrenmiş olacak. Çocuklar turşuları zevkle yaptılar. Çocuklarımız turşu üretiminde artık ailelerine değerli katkı sağlayacaklardır.” diye konuştu.

Öğretmen Ahmet Güveli de öğrencilerin klasik lezzetleri öğrenmesini benimsediklerini lisana getirdi.

Öğrencilerden Almina Melek İnce ise birinci sefer turşu yaptığını ve çok heyecanlı olduğunu belirtti.

İnce, “Ailemle yapmadım fakat izlemiştim, birinci defa burada yaptım. Bundan sonra turşu yapmayı öğrendiğim için arkadaşlarıma da bu tecrübemi anlatacağım.” dedi.

Elif Çulha da eğitimlerle kendisinin yeni şeyler öğrendiğini belirterek, “Bu sene konutumuzun turşusu yapılırken annemlere yardım edeceğim, ben de yapacağım. Sabırsızlıkla yaptığımız turşunun tadını merak ediyorum.” tabirini kullandı.

Beray Özendi ise turşu yapmanın farklı ve eğlenceli olduğunu lisana getirerek, salatalık, havuç, sarımsak, maydanoz, sirke ve tuz koyduklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Serkan Güner – Şimdiki

About The Author